28 januari 2006

Rätt väg för ungdomarna?

Tänk om ungdomarna idag bara kunde förstå vikten av att utbilda sig rätt.

Inte att gå grundskolan och gymnasiet för att sen få första jobbet på kafé eller som butiksbiträde och kunna flytta hemifrån, utan för att gå vidare till handels- eller teknikutbildningarna. Bli civilingenjör eller ekonom i botten.

Det är såna typer jag träffat i åratal. Unga och gamla, som är nåt sånt i botten. Just det: Dom vet hur man hanterar en systemmodell och älskar excelark, som de producerar några i veckan. För det får de 35000 i ingångslön på ett storföretag och får egen bärbar och mobiltelefonräkningen betald.

Astråkiga jobb i och för sig. Hur kul är det att göra om och kanske förstöra sånt som andra redan gjort bra, men pengarna är väl inte fel. Sen kan man bygga på med en specialitet. Till exempel psykologi eller sociologi, så kan man bli personalchef och styra andras framtid. Eller med nån typ av managementutbildning så att man kan bli product manager eller IT-chef.

Sen hoppar man mellan företagen ett tag för att höja lönen, och till slut kan man bli egen konsult och ta 2000 kronor i timmen. För att man sett till att sakerna man varit med och byggt tidigare är så innihelvete krångliga att bara man själv förstår dem.

2 kommentarer:

  1. Usch vilken bedrövlig bild du har av ... t ex ... civilingenjörer. Tur jag inte visste det innan jag började plugga, då hade det ju aldrig blivit av om framtiden såg ut på det där sättet, trots lönen :-)!

    Tur att jag hittade en nål i en höstack ;-). Ett superduperjättekuligt jobb med minimalt excellerande i excel, bara idéer och kreativa tankar hela dagarna (nåja, någon gång då och då behöver jag brottas med excel också), trots att jag är civilingenjör. :-D

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Självklart har jag träffat de originella personerna, som brinner för vad de gör och som är kreativa och modiga, och som också kan se kvalitet i och lyfta upp andras arbete också, och inte bara sitt eget.
    Egentligen menar jag som jag skrev det. Att det är smart att välja t ex en civilingenjörsexamen. Man kan i mångt och mycket lätt få jobb, och skapa sin egen arbetsverklighet i jobbet. Om man vågar och vill.

    Varför jobba för hälften, till exempel i vården, och inte ha ett uns frihet..

    SvaraRadera