1 juli 2005

Intrycket av Sverige

Känner mig fortfarande arg på jävla Arlanda.

Det är inte Arlanda i sig, förstås. Men Arlanda är huvudstans flygplats och det första intrycket besökare och hemvändare får. Det hemska är att det man upplever på Arlanda stämmer så väl på hur vi blir behandlade: Som en skock omyndiga som ska fösas än hit och än dit i astrista miljöer och utan vettig information om nånting, vilket gör att det man inte lärt sig får man ha i benen. Allt är liksom lite lagom underförstått. Eller helt enkelt stängt.

Ett exempel är bankomaterna. I andra EU-länder är standarden att ha ett första val av vilket språk man vill ha informationen på. Här i är de flesta fortfarande bara på svenska, och hur många turister kan svenska? Tror vi att svenskan är ett världsspråk eller? Och fattar hela världen att just här ska korten stoppas in upp och ner?

Stockholm är ingen stad. Långt ifrån. Det här är en förvuxen byhåla där många konstiga idéer klubbats som beslut. Inte bara att man i brist på krig självmant rev sin stadskärna.

En idé som vi får lida av just nu är att uteserveringar måste stänga klockan 22. Mitt i sommaren under den ljusa årstiden, fastän folk vill vara utomhus. Uteserveringstillstånd. Tänk er nåt sånt i Grekland, Italien eller Spanien. Uteserveringsstillstånd medges inte på vinterhalvåret, och bara i begränsad omfattning på sommaren. Vi ska bestämt hålla oss hemma. Först hemma, och sen på hemmet. Den publika sociala sfären anses för farlig för svenskar. Den måste kontrolleras in i minsta detalj.

Och många fler konstigheter har vi, som väl kan kallas excentriska, men i min mening bara är vridna och mesiga. Postkontoren försvann, för man skulle inte hantera post längre. Brev och paket hanteras i mataffären. Men bara på vissa av dem. På många banker hanteras man följaktligen inte pengar längre. För kontantuttag hänvisas till Svensk kassaservice, där de förnedrade får stå och köa i timmar i en miljö som luktar gammal öststat.
På mataffärerna finns fortfarande mat, men bara viss dryck. Öl, vin och sprit bara säljs istället av Systembolaget. Försök översätt det till engelska. Fullständigt intetsägande. Själva är vi så vana att vi skulle rösta för att behålla systembolaget om vi fick välja.

För att köpa huvudvärkstabletter letar man efter ett Apotek, som är väldigt få och stängda när folk behöver medicin eller annat. I utlandet finns de i var och varannan hörna, och receptfria medel säljs lite varstans. Här går man till Vårdcentralen om man är sjuk - om man är inskriven alltså - och ska sen slussas genom flera kostsamma läkarbesök innan man kan få rätt typ av läkare, även om man vet vad man behöver hjälp med. Tillkrånglat är vad det är. Folk utbildas på universitet till att krångla till saker. Kreativitet är bara att döpa om och ständigt flytta runt på allt och kalla saker för annat än de är. Och vi vill ju ha det så.

Folk som njuter av picnic i en park en av de få varma kvällarna i en skitkall stad blir ivägfösta av polisen klockan 22 om de ens får ha picnic alls. Vuxna får bestämma vad de ska äta, men inte vad de ska dricka. Myndighetsåldern är 18, men det betyder inte att man anses vuxen. Det gör man aldrig, utom när det gäller att betala skatt.

Istället för att satsa pengar och kraft på att hjälpa de som verkligen har problem ska alla behandlas LIKA ILLA som standard, och råkar man illa ut behandlas man bara ännu sämre.

4 kommentarer:

  1. Nu lever du inte upp till ditt namn... och kan ju nastan ses som en uppviglare om det vill sig illa!! Fast jag haller med dig om att staten envisas med att "skydda" sina medborgare pa de mest underliga satt.

    SvaraRadera
  2. "rätt o-cool" är jag ju. Cool betyder inte att jag skiter i allt även. Mer fritt fram passar mig, inte tvärtom. När jag blir intvingad och inföst i ett trist hörn blir jag så o-cool man kan tänka sig. Jag blir förbannad. Jag svär. Bråkar.
    Tyvärr låter det bara som gnäll och tjat...

    SvaraRadera
  3. Tycker det låter som Sverige i ett nötskal. Det är väl därför vi reser utomlands?

    SvaraRadera
  4. Vi reser av olika skäl men jag tycker nog att svenska myndigheter måste skärpa sig ordentligt om man ska lyckas behålla ungdomarna kvar i Sverige.
    Ingenstans i Europa hör man en enda människa längta efter att turista i Sverige eller flytta hit. Varför skulle dom? Biter inte Öde granskog mil efter mil mellan gulliga korvmackar? Vad sägs om lång betald föräldraledighet och välisolerade hus? Långa och mörka vintrar som gjorda för tv-mys?
    Midnattsolens land. Varför kommer de inte hit?

    SvaraRadera