22 maj 2005

Pubtipset: Reta en stammis på Black & Brown


Sista beställningen.

Black & Brown Inn, Hornsgatan 50, vid Mariatorget på Södermalm, Stockholm. Öppet till 1.

En rätt liten och insutten pub, som i pubguider får rätt goda omdömen. Men ibland vänder jag en bit in i lokalen med ett Åh, nej och går ut direkt. Stället präglas av stammisar som sitter på rad längst inne i puben där bardisken gör en krök. Ställ dig där och du kommer garanterat att märkas - och få en reaktion. Barborden bredvid är helt okej att flytta vidare till när du retats färdigt.

Aftonbladets pubguide:
"Fatöl: 21 st, bl a Bohemia, Jever, Diebels, Kwak, Uppsala Kloster, Lundgrens Lager.
Prisex: 49 kr pinten, svensk lager billigare.
Omdöme: Väl insutten hörnpub med lång skinnsoffa, mycket trä och trevlig bardisk. Äkta söderbor, avspänd stämning, många bra bira, effektiv personal i lagom ingrodd miljö."

Stockholm Pub Guide:
"Black and Brown Inn is another very British type of pub. It is, in many ways, the typical corner boozer. The bottled selection is from Britain, the USA, Belgium and the Czech Republic. In the Södermalm district, not that far from Akkurat and Oliver Twist."

Alltomstockholm.se skriver lite mer ingående om puben här bland annat uttrycker de sig på spiken: "B & B har ett stort antal stamgäster, turligt nog brukar inte alla vara där samtidigt."


Där bardisken kröker sig längst in i lokalen sitter ofta stammisarna på rad.

Filmsnutten "Lucy in the ska-aj" borttagen på begäran.

Jag hör inte till stammisarna. Har bara gått dit nån gång då och då de senaste 10-12-20 åren, och blir numera igenkänd, till exempel av barntendern M, som direkt frågar om jag vill ha en Lundgrens Lager.

Vi, några tjejkompisar och jag, och många andra med oss, klarar helt enkelt inte stammiskraven, och förblir stolta icke-stammisar. För att kvala in ska man nog vara där varje dag, eller flera dar i veckan i alla fall, och helst vara bouleintresserad, Mariabergsmurvel, musiker, bokhandlare, politiker eller liknande. Och vara en man, inte att förglömma. En stammis här kallar sig stolt för stammis och blir tydligen inbjuden till BB:s kräftskiva en gång om året. Man kan ju tänka sig. Brännvin på moset, eller hur man ska uttrycka det.

Men alla är givetvis välkomna till puben och ta vilka platser de vill. Gör det! Ställ dig på stammisarnas platser... och du kommer märkas. Som Alltomstockholm skrev är stämningen beroende av att inte för många stammisar är där samtidigt, men jag tycker att det är bäst om de inte heller är för få. Det blir alldeles för obullrigt om bara normala besökare skulle vara där. Och stamgästerna uppskattar säkert omväxlingen när lite nytt folk kommer in och stör.

Tidigare texter i serien:
Hornsgatan goes thai
Hornsgatan för alla

(efterredigerad, ölpriserna stämmer inte längre, och Lundgrens lager finns inte längre på kran och inte heller London Pride, öppet till 11 på söndagar, till 1 övriga veckodagar)

3 kommentarer:

  1. säg till. Vi kan träna lite förkortningar ;-)

    SvaraRadera
  2. Jasså?
    du kan förkortningar?

    vad är tgtc?

    SvaraRadera
  3. Egen kommentar till den gamla texten från 2005:

    Länken till filmsnutten fungerar inte längre/filmen borttagen, men jag blir fortfarande utskälld för att jag en gång la upp en rolig snutt när några sjunger och är glada.

    Får samma känsla igen av att texten speglar den utestängningskänsla några av stammisarna får icke-stammisar att känna.

    Det är en känslig historia i Sverige att gå pub. Det är inte precis public room.

    SvaraRadera